Takaisin etusivulle

AkQ:n Kiljuohje!

Päivitetty 29.08.2022

HUOMIO!

Ohje kannattaa ensin lukea ajatuksella läpi, ennen kuin mihinkään ryhtyy. Joistakin kohdista ei pääse enää takaisinpäin, ja jos tekijä ei ole riittävän huolellinen, voi lopputulos olla huomattavasti odotettua kehnompi. Tätä ohjetta kun noudattaa, lopputuloksena on kilju, joka on täysin väritöntä sekä kirkasta - päällisin puolin kuin vettä. Kirkkaus kertoo puhtaudesta, ja puhtaus kertoo laadusta. Olethan siis huolellinen.

Kesto: n. 18 vuorokautta.
Työmäärä: Yhteensä noin 5 tuntia, ajoittuen 18 vuorokaudelle.
Työ on suurimmaksi osaksi astioiden pesemistä ja desinfiointia.

Tarvikkeet: (suurimman osan saa Prismasta)- SALAMA Superhiiva 130g 3,69 € (Prisma)
- 8 kg sokeria (Prisma)
- Lappoamisletku (Prisma)
- Melkko desinfiointiaine 100ml 2,45 € (Viinitalo Melkko)
- Condessa Viinin Pikakirkaste 3,20 € (Viinitalo Melkko) Pakkaus sisältää myös "Condessa Hiivantappaja" jota tarvitaan kohdassa 16.
- Lappoamisastia, eli jokin kahvallinen iso, 30 Litran saavi
- Käymisastia 14,25 € (Prisma)


Valinnainen:
- Ominaispainomittari, alkoholipitoisuuden mittaamista varten. Allekirjoittaneen mielestä täysin turha. Tämän ohjeen kiljun vahvuus on n. 17-20%. Juotpa kiljusi miten tahansa, on se aina petollista ja käy hattuun kuin tuhat salamaa.


Mitä ei tarvita:
- Aktiivihiiltä tai jotain muita suodattimia. Turhaa läträystä. Jos suoritat tämän ohjeen tunnollisesti ja puhtaasti, niin lopputulos on jo niin puhdas ja kirkas, että sitä ei mitenkään järkevästi saa enää puhtaammaksi tai paremmaksi.

Ohje:


( "BONUSKOHTA NOLLA": Jos haluat oikein panostaa, niin varmista, että ympäristö missä kiljua ja siihen liittyviä litkuja läträät, on puhdas kauttaaltaan. Ei pölyä, ei likaa, ei roskia. Siivoa ja puhdista kaikki pinnat huolellisesti. Varmista että olet myös itse puhdas. Älä myöskään yski käymisastiaan, älä pudota hiuksia, kuollutta ihoa tai muutakaan paskaa käymisastiaan. Käytä esim. kokkauskäsineitä, koronamaskia ja hiussuojaa. Kaikkia bakteereita et saa pois mitenkään, mutta mitä vähemmän bakteereita käymisastiaan pääsee, sen puhtaampaa (= paremman makuista) kiljua saat tehtyä. Tämä kohta ei ole pakollinen, mutta suositeltava.)

1. Pese ja desinfio käymisastia, käymisastian kansi, vesilukko sekä sekoituskauha huolellisesti. Desinfiointiohje löytyy desinfiointipurkin kyljestä.

2. Kaada neljä (4) litraa kylmää vettä käymisastian pohjalle.

3. Kaada neljä (4) litraa kiehuvaa vettä käymisastiaan.

4. Lisää sokeria tasasesti samalla sekoittaen, tai vaikka kaikki kerralla, kunhan sokeri lopulta on täydellisesti, totaalisen liennut veteen eikä hiukkastakaan sokeria ole enää näkyvissä. Paras sekoittaja on pitkä, noin 60cm puulasta tai -kauha. Puu on hygieeninen luonnostaan.

5. Kaada astiaan kylmää vettä, kunnes 25 litran raja on saavutettu. Sekoita vielä hiukkasen lisää, jotta sokerivesiseos on tasainen. Max 10 sekuntia sekoittamista riittää. Ole erittäin varovainen, jotta et koskettaisi liuosta millään objektilla, joka ei ole desinfioitu. Et varsinkaan kastele sormiasi sinne edes vahingossakaan, sillä sormesi on täynnä bakteereita.

6. Lisää SALAMA Superhiiva.

7. Sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko.

8. Odota viisi (5) päivää.

9. Viiden (5) päivän jälkeen voit hölskytellä käymisastiaa, jotta hiilidioksidi vapautuisi nesteestä, ja mahdolliset jämähiivat ja sokerit jatkaisivat toimintaansa.

10. Odota viisi (5) päivää lisää. Tänä aikana älä koske astiaan, vaan anna kaiken paskan valua pohjalle rauhassa. Mitä pidempään jaksat odottaa, sen enemmän paskaa pohjalle kerkeää valumaan. En odottaisi itse enempää kuin 10 päivää.

11. Pese ja desinfioi lappoamisastia, lappoletku sekä -putki.

12. Alinta pohjakerrospaskaa lukuunottamatta, lappoa *VAROVASTI* kaikki neste lappoamisastiaan. Mieti etukäteen, millä tavalla lappoamisprosessin teet, sillä kun pääset pohjalle saakka, et välttämättä voi aloittaa lappoa enää uudestaan, vaikka haluaisitkin vielä sentin tai pari kiljua vielä lappoa pois.

13. Pese ja desinfioi käymisastia sekä sen kansi.

14. Kaatele kiljunestettä edestakaisin käymisastian sekä lappoamisastian välillä, noin 10-20 kertaa. Edestakaisin kaatelu edesauttaa hiilidioksidin poistumisessa.

15. Kun olet kaadellut kiljua mielestäsi riittävän monta kertaa edestakaisin, kaada kilju takaisin käymisastiaan.

16. Lisää Condessa hiivan tappaja, sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko.

17. Odota 24 tuntia.

18. Lisää Condessa Viinin pikakirkaste, sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko.

19. Jätä käymisastia sellaiseen paikkaan, että sitä ei tarvitse liikutella *yhtään mitenkään*! Pidä astia täysin hievahtamatta paikallaan.

20. Odota 7 päivää, ja tänä aikana varo koskettamasta astiaa mitenkään. Pienetkin astiaan kohdistuvat tärinät ja värinät saattavat nostaa pohjapaskan takaisin ylös.

21. Liikuttamatta käymisastiaa lainkaan, avaa kansi *ERITTÄIN VAROVASTI* !!! Kaikki astiaan kohdistuva värinä ja tärinä riskeeraa pohjalla olevan paskan nousemista takaisin muun kiljun sekaan.

22. Lappoa (VAROVASTI!!) kilju pois käymiastiasta, ole perkeleen varovainen ettet lappoa vahingossakaan pohjalla olevaa paskaa. Kuten kohdassa 12., jälleen kerran mieti etukäteen, millä tavalla lappoamisprosessin teet, sillä kun pääset pohjalle saakka, et välttämättä voi aloittaa lappoa enää uudestaan, vaikka haluaisitkin vielä sentin tai pari kiljua vielä lappoa pois. Tässä kohtaa pohjapaska on paljon herkempää, eikä kovin painavaa kuten kohdassa 12., joten extra-varovaisuus on todella tärkeää.

23. Tadaa! n. 17% kirkasta kiljua!

24. Kun säilöt kiljua, varmista että säilömiseen tarkoitetussa astiassa on mahdollisimman vähän ilmaa mukana, mielellään ei yhtään. Pitemällä tähtäimellä ilma aiheuttaa etikoitumista, ja etikoituminen pilaa kiljun maun. Lisäksi, muistathan että kaikki säilömiseenkin tarkoitetut astiat pitää pestä ja desinfioida kauttaaltaan. Allekirjoittaneen testauksessa kilju säilyy hyvänä ainakin puoli vuotta. Alkoholi itsessään on onneksi melko hyvä säilöntäaine. Allekirjoittanut suosii Plastexin 10L vesisäiliöitä, mutta mikä vain tiivis astia kelpaa.


Siinähän se sitten olisi.
Noin 23 litraa vesikirkasta kiljua voi juoda sellaisenaan, vaikkakin mehutiiviste tms voi tehdä juomasta paremman makuista. Toimii aivan mielettömän hyvin esim. boolin pohjaksi.
Kilju on niin kirkasta (=puhdasta), että sitä ei voi erottaa vedestä päällisin puolin mitenkään. Eron huomaa ainoastaan maistamalla tai haistamalla.


© AkQ@QuakeNet