Takaisin etusivulle

AkQ:n Kiljuohje!

Päivitetty 29.10.2020

Kesto: n. 18 vuorokautta.
Työmäärä: n. 10 tuntia, suurimmaksi osaksi pesemistä ja desinfiointia.
Tarvikkeet: (suurimman osan saa prismasta)- SALAMA Superhiiva 130g 3,69 € (Prisma)
- 8 kg sokeria (Prisma)
- Lappoamisletku (Prisma)
- Melkko desinfiointiaine 100ml 2,45 € (Viinitalo Melkko)
- Condessa Viinin Pikakirkaste 3,20 € (Viinitalo Melkko)
- Lappoamisastia, eli jokin kahvallinen iso, 30 Litran saavi
- Käymisastia 14,25 € (Prisma)


Valinnainen:
- Ominaispainomittari, alkoholipitoisuuden mittaamista varten

Ohje:


( BONUSKOHTA 0. Jos haluat oikein panostaa, niin varmista, että ympäristö missä kiljua ja siihen liittyviä litkuja läträät, on puhdas kauttaaltaan. Ei pölyä, ei likaa, ei roskia. Siivoa ja puhdista kaikki pinnat huolellisesti. Varmista että olet myös itse puhdas. Älä myöskään yski käymisastiaan, älä pudota hiuksia, kuollutta ihoa tai muutakaan paskaa käymisastiaan. Käytä vaikka jotain kokkauskäsineitä. Kaikkia bakteereita et saa pois mitenkään, mutta mitä vähemmän bakteereita käymisastiaan pääsee, sen puhtaampaa (= paremman makuista) kiljua saat tehtyä. Tämä kohta ei ole pakollinen, mutta suositeltava.)

1. Pese ja desinfio käymisastia, käymisastian kansi, vesilukko sekä sekoituskauha huolellisesti. Desinfiointi ohje löytyy desinfiointipurkista.

2. Kaada 4 litraa kylmää vettä käymisastian pohjalle.

3. Kaada 4 litraa +100c asteista vettä käymisastiaan.

4. Lisää sokeria tasasesti samalla sekoittaen, tai vaikka kaikki kerralla, kunhan sokeri lopulta on täydellisesti, totaalisen liennut veteen eikä hiukkastakaan sokeria ole enää näkyvissä. Paras sekoittaja on pitkä, noin 60cm puulasta tai -kauha. Puu on hygieeninen luonnostaan.

5. Kaada astiaan kylmää vettä, kunnes 25 litran raja on saavutettu. Sekoita vielä hiukkasen lisää, jotta sokerivesiseos on tasainen. Max 10 sekuntia sekoittamista riittää. ÄLÄ KOSKETA LIUOSTA MILLÄÄN OBJEKTILLA JOKA EI OLE DESINFIOITU! Et varsinkaan kastele sormiasi sinne edes vahingossakaan, sillä sormesi on täynnä bakteereita!

6. Lisää SALAMA Superhiiva.

7. Sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko.

8. Odota viisi (5) päivää.

9. Viiden päivän jälkeen voit hölskytellä käymiastiaa, jotta hiilidioksi vapautuisi nesteestä, ja mahdolliset jämähiivat ja sokerit jatkaisivat toimintaansa.

10. Odota viisi (5) päivää lisää. Tänä aikana älä koske astiaan, vaan anna kaiken paskan valua pohjalle rauhassa. Mitä pidempään jaksat odottaa, sen enemmän paskaa pohjalle kerkeää valumaan. En odottaisi itse enemmän kuin 10 päivää.

11. Pese ja desinfioi lappoamisastia sekä lappoletku+putki.

12. Alinta pohjakerrospaskaa lukuunottamassa, lappoa *VAROVASTI* kaikki neste lappoamisastiaan.

13. Pese ja desinfioi käymisastia sekä kansi.

14. Kaatele kiljunestettä edestakaisin käymisastian sekä lappoamisastian välillä, noin 10 kertaa, tai niin kauan kunnes kilju ei enää vaahtoa, kupli tai poreile mainittavasti. Edestakaisin kaatelu auttaa hiilidioksidin poistumisessa.

15. Kun olet kaadellut mielestäsi riittävän monta kertaa edestakaisin, kaada kilju takaisin käymisastiaan.

16. Lisää Condessa hiivan tappaja, sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko.

17. Odota 24 tuntia.

18. Lisää Condessa Viinin pikakirkaste, sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko.

19. Jätä käymisastia sellaiseen paikkaan, että sitä ei tarvitse liikutella *yhtään mitenkään*! Pidä astia täysin hievahtamatta paikallaan.

20. Odota 7 päivää.

21. Liikuttamatta käymisastiaa lainkaan, avaa kansi *ERITTÄIN VAROVASTI* !!!

22. Lappoa (VAROVASTI!!) kilju pois käymiastiasta, ole perkeleen varovainen ettet lappoa vahingossakaan pohjalla olevaa paskaa. Mieti etukäteen, millä tavalla lappoamisprosessin teet, sillä kun pääset pohjalle saakka, et välttämättä voi aloittaa lappoa enää uudestaan, vaikka haluaisitkin vielä sentin tai pari kiljua vielä lappoa pois.

23. Tadaa! n. 17% kirkasta kiljua!


Siinähän se sitten olisi.
Noin 23 litraa vesikirkasta kiljua voi juoda sellaisenaan, vaikkakin mehutiiviste tms voi tehdä juomasta paremman makuista.
Kilju on niin kirkasta (=puhdasta), että sitä ei voi erottaa vedestä päällisin puolin mitenkään. Eron huomaa ainoastaan maistamalla tai haistamalla.


© AkQ, #Tietokone@QuakeNet