Takaisin etusivulle

Tarvikkeet, suurimman osan saa prismasta:

- Mestarin turbohiivaa
- 7 kg sokeria
- Lappoamisletku
- Melkko desinfiointiaine 100ml 2,45 €
- Barshop Viinin pikakirkaste 16g 2,10 €
- Lappomisastia, 9,99 € (mikä tahansa iso, n. 30 litranen saavi käy)
- Käymisastia, 14,25 €

Valinnainen:
- Ominaispainomittari, alkoholipitoisuuden mittaamista varten
Kiljun valmistusohje:


( BONUSKOHTA 0. Jos haluat oikein panostaa, niin varmista, että ympäristö missä kiljua ja siihen liittyviä litkuja läträät, on puhdas kauttaaltaan. Ei pölyä, ei likaa, ei roskia. Siivoa ja puhdista kaikki pinnat huolellisesti. Varmista että olet myös itse puhdas. Älä myöskään yski käymisastiaan, älä pudota hiuksia, kuollutta ihoa tai muutakaan paskaa käymisastiaan. Käytä vaikka jotain kokkauskäsineitä. Kaikkia bakteereita et saa pois mitenkään, mutta mitä vähemmän bakteereita käymisastiaan pääsee, sen puhtaampaa (= paremman makuista) kiljua saat tehtyä. Tämä kohta ei ole pakollinen, mutta suositeltava.)
1. Pese ja desinfio tarvikkeet huolellisesti. Desinfiointi ohje löytyy desinfiointipurkista.
2. Kaada 4 litraa kylmää vettä käymisastian pohjalle
3. Kaada 4 litraa +100c asteista vettä käymisastiaan
4. Lisää sokeria tasasesti samalla sekoittaen, tai vaikka kaikki kerralla, kunhan sokeri lopulta on täydellisesti, totaalisen liennut veteen eikä hiukkastakaan sokeria ole enää näkyvissä. Paras sekoittaja on pitkä, noin 60cm puulasta tai -kauha. Puu on hygieeninen luonnostaan.
5. Kaada astiaan kylmää vettä, kunnes 25 litran raja on saavutettu. Sekoita vielä hiukkasen lisää, jotta sokerivesiseos on tasainen. Max 10 sekuntia sekoittamista riittää. ÄLÄ KOSKETA LIUOSTA MILLÄÄN OBJEKTILLA JOKA EI OLE DESINFIOITU! Et varsinkaan kastele sormiasi sinne edes vahingossakaan, sillä sormesi on täynnä bakteereita!
6. Lisää hiiva
7. Sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko
8. Odota 14 päivää.
- 8.1. Viikon jälkeen voit hölskytellä käymiastiaa, jotta hiilidioksi vapautuisi nesteestä, ja mahdolliset jämähiivat ja sokerit jatkaisivat toimintaansa. Toisen viikon aikana älä koske astiaan, vaan anna kaiken paskan valua pohjalle rauhassa.
9. Lappoa kaikki paitsi alimmaiset 3cm lappoamisastiaan (jonka olet tietysti huolellisesti pessyt sekä desinfioinut. Sama koskee myös lappoputkea sekä -letkua!)
10. Pese sekä desinfioi käymisastia sekä kansi
11. Kaatele kiljunestettä edestakaisin käymisastian sekä lappoamisastian välillä, noin 10 kertaa, tai niin kauan kunnes kilju ei enää vaahtoa, kupli tai poreile mainittavasti. Edestakaisin kaatelu auttaa hiilidioksidin poistumisessa.
12. Kun olet kaadellut mielestäsi riittävän monta kertaa edestakaisin, kaada kilju takaisin käymisastiaan.
13. Lisää viinin pikakirkaste, sulje kansi tiiviiksi, lisää vesilukko
14. Jätä käymisastia sellaiseen paikkaan, että sitä ei tarvitse liikutella *yhtään mitenkään*! Pidä astia täysin hievahtamatta paikallaan
15. Odota 7 päivää
16. Liikuttamatta käymisastiaa lainkaan, avaa kansi *ERITTÄIN VAROVASTI* !!!
17. Lappoa (VAROVASTI!!) kilju pois käymiastiasta, ole perkeleen varovainen ettet lappoa vahingossakaan pohjalla olevaa paskaa.
18. Tadaa! n. 17% kirkasta kiljua!

Vesikirkasta kiljua voi juoda sellaisenaan, vaikkakin mehutiiviste voi tehdä juomasta paremman makuista.

© AkQ & blindi, #Tietokone@QuakeNet